Pazartesi, Kasım 17, 2014

Nexus için OTA dosyası ile manuel güncelleme


Aylardır Nexus cihazlar için Android 5.0 Lollipop güncellemesini bekleyen kullanıcılar nihayet kavuştular. Ama her zamanki gibi telefona gelen otomatik güncelleme biraz gecikmeli olarak geliyor. Google ülkelere göre mi yoksa seri numaralarına göre mi dağıtımı paylaştırıyor bilemiyorum ama fabrika imaj dosyasının yayınlanmasından çok daha sonra otomatik güncelleme telefona ulaşıyor.

Güncelleme yöntemlerinden bir önceki yazıda biraz bahsetmiştim. Şimdi ise OTA ile günceleme konusundan biraz bahsedelim istiyorum. Zira bu konuda güncellemenin kendi telefonuna ulaşmasını beklemekten usanan çok sayıda kullanıcı olduğunu görüyorum. Neden güncelleme gelmedi diye her saat hayıflanan, google a söven kullanıcıları gördükçe hayretle izliyorum. İşlem biraz bilgisayar bilgisi sahibiyseniz çok basit aslında.

OTA nedir?

OTA mevcut sistemin üzerine yapılan bir tür yamadır. Bu sayede mevcut verilerinizi ve ayarlarınızı kaybetmeden sistemin güncellenmesi sağlanır. OTA aslında bir zip dosyasından ibarettir. Bu dosyanın indirme linkleri konuyla ilgili sitelerde ilk fırsatta paylaşılır. Bu konuda benim takip ettiğim site öncelikli olarak Android Police dir. Lollipop sürümü ile ilgili OTA linklerini buradan indirebilirsiniz.

OTA dosyasının hangi sürümden hangi sürüme geçiş için hazırlandığı önemlidir. Örneğin mevcut sürümünüzde farklı bir kernel kullandıysanız OTA güncellemesi hata ile kesilecektir. Yapılan yamanın sistemi bozmaması için bir önlemdir.
Başlamadan önce özellikle belirtmek istiyorum. Burada yapacağımız işlemin otomatik gelen güncellemeden hiçbir farkı yok. Garantinizi etkilemez. Verileriniz silinmez.

Yukarıdaki OTA linkleri sayfasında Nexus 4 e bakarsanız “4.4.4 (KTU84P) -> 5.0: occam LRX21T from KTU84P” ifadesini göreceksiniz. Bu şu demektir: Bu OTA dosyasını yükleyebilmek için telefonunuzun 4.4.4 KTU84P versiyonunda olması gereklidir.

Herşeyden önce PC mizin üzerine Nexus Driver ımızı düzgünce kurabilmemiz lazım. Bunun için şu adresten Universal Naked Driverkurulum dosyasını indirelim. Windows XP için sorunsuz kuruluyor. Windows 7 ve 8 içinse aynı adresteki resimli yönergeleri izleyerek kurabilirsiniz. Windows 8 için hala sorun oluyorsa şu yönergeleri deneyebilirsiniz.

Driver’ları kurduysanız işin en zor kısmını geçtik demektir.

Güncellemeyi yüklemek için kullanacağımız android-adb_fastboot-16.01.zip dosyasını indirin.
Düzeltme : 5.0.1 versiyonu ile birlikte adb versiyonu değişti. O yüzden linkteki adb dosyasını indirip kullanın.

C: de nexus4 adında bir dizin açıp indirdiğimiz zip dosyanın içini buraya kopyalayın.

Şimdi telefonumuzu USB port kablosu ile PC ye bağlayalım. Telefonu kapatıp fastboot modunda açalım. Bunun için telefon kapandıktan sonra Power ve ses kısma tuşuna basılı olarak açtığımızda karşımıza şöyle bir ekran gelmeli.

fastboot modu

Artık komut satırına geçip nexus4 dizinine geliyoruz. Bundan sonraki tüm işimizi burada yapacağız. PC mizin telefonu tanıdığından emin olmak için komut satırında fastboot devices yazıyoruz. Herşey normalse (driver larımız doğru yüklendiyse) aşağıdaki gibi bir sonuç almamız lazım.

İndirdiğimiz OTA dosyasınıda c:\nexus4 dizinine kopyalayın. Şimdi adım adım ilerleyelim :

  • Telefon fastboot menüsünde iken (Kapatıp, Power ve Ses Kısma tuşuna basılı tutarak fastboot modunda açabilirsiniz) Yukarıda yeşil renkte “Start” göründüğünde, kırmızı “Recovery mode” yazısına gelinceye kadar ses kısma tuşuna birkaç kez basın.
  • Arkasından power tuşuna basıp “Recovery mode” a geçiş yapın. Bu ekranda bir Android resmi ve küçük kırmızı bir üçgen görmelisiniz.Power tuşu ile Ses açma tuşuna aynı anda basıp ses açma tuşunu önce bıraktığınızda recovery menü seçenekleri görünür duruma gelecek.
  • Menüden aşağıdaki resimde gödüğünüz şekilde “apply update from ADB” seçeneğini seçin. Bir sonraki ekran, alttaki sarı yazı ile güncelleme işlemini yapmanızı bekleyecektir.
  • PC de konsolda (cmd) c:\nexus4 dizini içerisindeyken aşağıdaki komutu yazarak işleme başlayabilirsiniz.
  • adb sideload 1c6f10c34ed54fb29844906b2f041c900ba23a6b.signed-occam-LRX21T-from-KTU84P.1c6f10c3.zip
  • Herşey yolunda gittiyse birkaç dakika içinde sisteminiz güncellenecektir.

Güle Güle Kullanın ...




0 comments:

Yorum Gönder