Perşembe, Eylül 11, 2014

Hatırlamak istediğimiz bilgilere ne kadar hızlı ulaşabiliyoruz ?


Eskiden beri kırtasiye ürünleri ilgimi çekmiştir. O nezih kırtasiyelere bıraksalar saatlerce sıkılmadan vakit geçirebilirim. Sebebi bundan mıdır bilmem ama dijital not alma araç gereçleride en az konvansiyonel olanları kadar ilgimi çekiyor. Evernote ile tanışıklığım, 2008 yılında bu arayış sırasında oldu.. Hatta öyle bir tanışıklık ki o dönem kullandığım iPhone3G nin Evernote u açarken kasması, sırf bu yüzden telefonu değiştirmeme neden olmuştur.

Yaşam akışımızdan aklımızda kalan bilgi kırıntılarını dijitalleştirebilmek ve bilgiyi internette güvenli bir yerde tutma fikri; ona ihtiyaç anında hızlıca ulaşabilme konforu, Evernote’u tercih etmemdeki en büyük nedenlerden biri. Evernote, bulut tabanlı çalışan bir not tutma hizmeti. Fakat bu kadar kısa tanımlamakta doğru değil. Çünkü Evernote kullanımınız tamamen sizin alışkanlıklarınız, vizyonunuz, ihtiyaçlarınız ve tecrübelerinizle birlikte şekilleniyor. O yüzden farklı işlerle uğraşan Evernote kullanıcılarının kullanım alışkanlıklarını hep merak ederim. İncelerim. Değişik kullanım fikri yakalarsam kendime uyarlarım.

Bu noktada merak edenler için söyleyeyim. Evernote ücretsiz bir servis. Elbette daha fazla hizmet isteyenler için Premium üyeliğide mevcut. Ama genel ihtiyaçlar için ücretsiz üyeliğin gayet yeterli geldiğini söyleyebilirim.

Internette Evernote’ un kullanım amaçlarını anlatan birçok yazı bulabilirsiniz. Örneğin buradaki blog yazısı, daha önce benimde yararlandığım bir örnek.
Yukarıda linkini verdiğim blog yazısına baktıysanız birçok kaynaktan alabildiğiniz notları, ortak bir alana toplayabildiğinizi göreceksiniz. Önemli olan bu alanı bir karmaşaya dönüştürmeden yönetmek. Bunun için kendinize bazı kurallar belirlemelisiniz. Notlarınızı not defterlerinde mi toplayacaksınız yoksa etiket yapısını mı kullanacaksınız? Veya her ikisini birden de kullanabilirsiniz.
Kendi tercihim 2 tip not defteri tanımlayıp detayları etiketler üzerinden yönetmek.

Öncelikle Gelen Kutusu ve Arşiv olarak 2 tane not defteri tanımladım. Prensip olarak notlar öncelikle Gelen Kutusuna düşüyor. (Veya ben ekliyorum) Not’u değerlendirip düzenledikten sonra saklamak gerektiğine karar verirsem Arşiv kısmına alıyorum. Gelen Kutusunu temiz tutmak için mümkün oldukça girip bakıyorum. Dolayısıyla daha önce not alıp sonradan dönüp bakmayı unuttuğum şeyleri kaçırmamış oluyorum.

Temelde “Gelen Kutusu” ve “Arşiv” olarak 2 not defterim var.
Etiketlerde ise biraz daha detaya giriyoruz. Evernote, içiçe etiketler kullanmamıza izin veriyor. Bu sayede farklı etiket grupları oluşturabiliyoruz. Etiketlerimi “.diger”, “.kim”, “.ne”, “.ne zaman” olarak 4 gruba ayırdım. Nokta ile başlamalarının sebebi etiket aramalarında bunların gelmemelerini sağlamak. Çünkü bu etiketleri hiç bir not ile ilişkilendirmiyorum.

Burada etiketleri grupladığım üst etiketleri görüyoruz
Aşağıda her bir üst etiket grubunun altındaki etiketleri görüyorsunuz. Kendi ihtiyaçlarıma göre belirlediğim etiketlerin tamamını sizede ilham olması açısından özellikle verdim.

 

Belki dikkatinizi çekmiştir. Bazı etiketlerin önünde # , @ gibi işaretler var. Bunların amacı şu : Bir notu etiketlerken Evernote, halihazırdaki etiketlerin listesini getirir. Böylece siz daha kelimeyi tamamlamadan etiketi seçebilirsiniz. Buradan yola çıkarak “@” karakterine bastığınızda sadece kişi isimleri ve “#” karakterine bastığınızda sadece özel belirlediğiniz etiketlerin listelenmesini sağlayabilirsiniz.


Ayrıca sık kullandığınız notlar veya etiketlerden kısayollar oluşturup hızlıca ulaşabilmeniz mümkün.

Bu şekilde bir yapı kullanarak Evernote u -hem kişisel hem iş için- oldukça verimli bir şekilde kullanıyorum. Evernote, internete bağlanabilen -neredeyse- her cihaz üzerinde çalışabiliyor. Bu da evernote’u rakipleri arasında öne çıkarıyor. En başta değindiğim gibi yapabilecekleriniz biraz sizin ihtiyaçlarınıza ve birazda araştırmacı kişiliğinize bağlı. Aşağıda incelemek isteyebileceğiniz birkaç bağlantı verip konuyu şimdilik noktalıyorum.

Sorularınız veya değişik,farklı fikirleriniz olursa yorumlar bölümünde paylaşmaktan çekinmeyin lütfen.







0 comments:

Yorum Gönder