Salı, Ağustos 12, 2014

Android - iOS ve Google Play Books

Günümüzde dijital dünyaya, ihtiyaçlarımız veya meraklarımız ölçüsünde bir şekilde müdahil oluyoruz. Şimdilik bu dijital dünyadan daha fazla verim almak için biraz daha kişisel ilgi ve araştırma gerekiyor.

Telefon olarak daha esnek bir sistem altyapısı sunduğu için Android' i tercih ediyorum. Arayüz tasarımı konusunda maalesef Nexus dışında beğendiğim -Android Sistemli- bir marka göremiyorum. O yüzden hem performans hemde Google 'ın saf Android'ini kullanabilmek için Nexus serisini tercih ediyorum.

Tablet olarak ise retina ekranın büyüsünü, renk dengesini, işletim sistemi ile donanım arasındaki uyumunu diğer tabletlerde bulamadığım için iPad Air'i seçtim. Bir tarafta tasarım ile ilgili takıntılarım diğer tarafta işletim sisteminin sağladığı esneklikler derken Android ile iOS arasında bir denge kurmanın galiba en iyisi olabileceğini düşündüm.

Kullanmaya alışkın olduğum birçok internet servisi ve bunların mobil uygulamaları var. Ancak şu an bu yazının esas konusu olan Google Play Books servisinin güzelliklerinden bahsedeceğim.


Google, bildiğiniz üzere bulut servis sağlayıcıları içinde en büyüklerden birisi. İçerisinde birçok farklı hizmet  barındırıyor. Tüm bu hizmetleri sadece gmail hesabınız ile bağlanıp kullanabiliyorsunuz. Google Play Books da bu hizmetlerden birisi. İsterseniz bilgisayarınızda isterseniz mobil cihazlarınızda e-kitap okumanıza olanak sağlıyor. 2013 yılında Türkiye içinde kullanıma açıldı. Aslında her platformda e-kitap okumaya yarayan birçok program mevcut olsada Play Books un sevdiğim bütünleştirici bir özelliği var. Dilerseniz Google Play mağazasından e-kitap satın alabiliyorsunuz. Ya da elinizde zaten var olan epub, pdf vs. formatlarındaki e-kitaplarınızı yükleyerek Google kütüphanenizde saklayabiliyorsunuz. Sonra istediğiniz zaman Android veya iOS tabanlı mobil cihazlarınızdan isterseniz de Internet tarayıcınızdan kitaplarınıza ulaşabiliyorsunuz. Daha da güzeli, kitabınızı okurken kaldığınız sayfayı cihaz bazında hatırlıyor olması. Böylece yolda telefonunuzda 2 sayfa okuduktan sonra tabletten devam etmek istediğinizde kaldığınız sayfadan açılıyor.

Android - Gece Ayarı
Android - Gündüz Ayarı
Android - Ayarlar Bölümü


iPad - Gündüz Ayarı
iPad - Ayarlar Bölümü
iPad - Kütüphane Genel Görünümü

Yanda iPad üzerindeki kütüphanenizin genel görünümünü görüyorsunuz. Okuduğunuz kitapları arşive yollayarak bu ekranda sadece okumakta olduklarınızı görüntüleyebilirsiniz. Normalde uygulamayı ilk açtığınızda direk en son okuduğunuz kitabın kaldığınız yerinde açılıyor.

Aşağıdaki ekran görüntüsü ise PC de, Chrome tarayıcıdan. Dilerseniz buradan da kitabınızı okumaya devam edebilirsiniz.

Web üzerindende kitabınızı okuyabilirsiniz.

Uygulamalar görsel ve kullanım olarak aynı. Ayarlar, akıcılık, sayfa çevirme animasyonu, gece gündüz temaları vs. aynı olunca geriye sadece keyfini çıkarmak kalıyor. Yazının başında bahsettiğim gibi farklı platformlarda ortak çalışan uygulamalar bana çok daha yakın geliyor. Aksi halde hep aynı markanın bağımlısı olmak durumunda kalıyoruz.

Google Play Books' un Android ve iOS için olan uygulamalarını ilgili uygulama mağazalarından indirebilirsiniz.



1 yorum:

  1. Sitemizdeki kitap tanıtımlarından yola çıkarak bir kitap okumaya karar verdiniz fakat cihazınızda bu konuda size yardımcı olacak bir uygulama yok mu? Bu yazıda yer alan herhangi bir aplikasyonu iPhone veya iPad ‘e kurarak işinizi kolaylaştırabilirsiniz. Sizlere ücretsiz iOS E-kitap uygulamaları hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Eğer sizin de tavsiye ettiğiniz bir uygulama var ise bizimle paylaşmayı unutmayın. iOS E-Kitap Uygulamaları

    YanıtlaSil