Pazartesi, Eylül 09, 2013

Nexus 4 - Root Yetkisi Vermek ve Custom Recovery Yüklemek

Bir önceki yazımda Nexus 4 'e factory image üzerinden toolkit kullanmadan Stock Rom yüklemeyi anlatmıştım. Şimdi ise aynı yöntemle root yetkisi vermeyi ve custom recovery yüklemeyi anlatacağım.

Stock Rom ile yüklenmiş olan standart recovery modunun kapsamı sınırlıdır. Bu nedenle yazılımcı gruplar, Clockworkmod ve TWRP gibi yeni özellikler eklenmiş daha işlevsel recovery mod uygulamaları geliştirmişlerdir. Telefonun komple imaj yedeğini alabilmek ve bu yedekten geri dönebilmek, custom rom kurabilmek, sistem cachelerini temizlemek gibi birçok güzel özelliği vardır.



Şimdi ki konumuz daha önce yüklemiş olduğumuz stock rom için root yetkisi vermek.

Root yetkisine neden ihtiyaç duyarız ?
Bazı android uygulamaları daha alt seviyede kontrol sağlayabilmeleri için root yetkilerine ihtiyaç duyarlar. Titanium Backup programı buna örnektir. Bir diğer örnek : Green Power programı 4.2.2 versiyonuna kadar otomatik olarak uçak moduna geçebiliyordu. 4.2.2 versiyonu ile Google, uçak modu API desteği iptal etti. Bu durumda Green Power uçak moduna geçebilmek için root yetkisine ihtiyaç duymaya başladı.
Root yetkisi işletim sistemindeki en yetkili kullanıcı yetkisidir. Sistemin heryerine okuma/yazma hakkı vardır. Bu nedenle sistem dosyaları üzerinde yapacağınız yanlış bir değişiklik telefonunuzun açılmamasına sebep olabilir.

Root yetkisi verme işlemi, telefon marka, model ve işletim sistemi versiyonuna göre değişiklikler gösterebilir. Şu anki uygulamamız Nexus 4, Android 4.3(JWR66Y) için geçerlidir.

Buradan sonra anlatacaklarımın uygulamasında sorumluluk size aittir. Uygulamadan kaynaklanan olası problemlerden sorumlu olmadığımı belirtmek isterim. Bu işlem yazılımsal olarak garanti sürecini etkileyebilir. Ancak yaptıklarınızı geri alıp garanti sürecini normale döndürmekte mümkün.

Custom Recovery için TWRP yi kullanacağız. Buradan en güncel "img" dosyasını indirip Stock Rom yüklerken kullandığımız c:\nexus4 dizinin içine atın. USB kablo ile telefonunuzu PC ye bağlayıp fastboot modunda açın. (Kapalı iken Power + Ses kısma tuşu)
Komut satırını açıp c:\nexus4 altına gelin ve fastboot devices ile bağlantıyı kontrol edin.

Sorun yoksa aşağıdaki komutla devam edin :
fastboot flash recovery openrecovery-twrp-2.6.2.0-mako.img

İşlem tamamlandığında custom recovery yüklemiş oldunuz demektir. Bu kadar basit.
(Tekrar stock recovery'e dönmek istediğinizde önceki yazıdaki "fastboot flash recovery" kısmını uygulamanız yeterli. İşte bu metodun esnek tarafı burası. Kontrol tamamen sizde.)

Sıra geldi root yetkisini vermeye.

Root yetkisi için ChainFire'ın SuperSU uygulamasını kullanacağız. Buradan UPDATE-SuperSU-v1.60.zip dosyasını indirin.(Şu an v1.60 ama ileride versiyon değişebilir. En güncel olanını kullanın.) Telefonu normal açıp dosyayı dahili hafızada kök dizine kopyalayın.

Telefonu kapatıp Recovery modda açın. (Power+Ses Kısma ile aç, Recovery' i seç) Dikkat ederseniz telefonumuz Teamwin (TWRP) Recovery ile açıldı.
"Install" butonuna tıklayın. Dosya menüsünden aşağı kayarak az önce kopyaladığınız dosyayı bulun ve üzerine tıklayın. En alttaki alanı kaydırarak yüklemeyi onaylayın. Yükleme işlemi bittiğinde geri giderek sistemi yeniden başlatın. Öncesinde "Fix Superuser Permissions" seçeneği gelirse onaylayın.



Böylece Root Yetkisi Verme işlemimizde tamamlanmış oldu.

Görüşmek üzere...

0 comments:

Yorum Gönder