Pazar, Eylül 15, 2013

Kahve Öğütmenin Önemi

Kahve hakkında fazla bilgi sahibi değilseniz "Neden önemli olsun ki sıcak suda eriyor sonuçta..." diyebilirsiniz.

Cevap : Hayır.


Sadece Instant kahve denilen (Nescafe vb.) kahveler suda erirler ki onlar aslında kahve değildir. Burada bahsi geçen kahveler, kahve çekirdeğinden öğütülen kahvelerdir ve -Türk Kahvesi Hariç- belli bir süre sıcak suda bekletildikten sonra süzülmek suretiyle demlenirler. French Press, Filtre, Türk Kahvesi gibi birçok değişik demleme metodu vardır.

Bir fincan kahveyi elde edene kadar kahvenin lezzetini etkileyen birçok faktör mevcuttur.

  • Havadaki nem,
  • Suyun sıcaklığı,
  • Suyun sertliği,
  • Kahvenin tazeliği,
  • Kahve çekirdeğinin ne zaman kavrulduğu,
  • Kahve çekirdeğinin ne zaman çekildiği,
  • Sıcak suyun derecesi/basıncı,
  • Kahvenin sıcak suda bekleme süresi,
  • Ne kalınlıkta öğütüldüğü vs. bir dolu faktör.

Şimdilik diğerlerini gözardı edersek; aşağıdaki 3 koşulu sağladığımız taktirde, güzel kokulu, aromalı ve lezzetli kahveler yapabilirsiniz. Gerisi, sizin tecrübe, beceri ve de yaratıcılığınıza kalmış.

  1. Kahve çekirdeğinin kalitesi ve tazeliği,
  2. Suyun kalitesi ve tazeliği,
  3. Kahvenizi nasıl demleyecekseniz ona uygun, homojen öğütme kalınlığı.

Öğütme kalınlığı ile kahve hazırlama metodu arasında bir orantı vardır. Aşağıda bu orantıyı görüyorsunuz.
">" işareti, öğütülen kahve parçacığının büyüklüğünü ifade ediyor.


French Press > Filtre Kahve > Espresso > Türk Kahvesi

Buna göre, French Press için en kalın çekilmiş kahve, Türk Kahvesi için ise en ince çekilmiş kahve kullanılmalıdır.

Peki, öğütülmüş kahve parçacıkları neden homojen olmalıdır?

Sebebi çok basit. Her kahve parçacığı sıcak suda kaldığı süre içerisinde suya birtakım aromatik yağlar ve tatlar bırakır. Süre uzadıkça "bitter" denilen acımsı tatlar suya geçmeye başlar. Bu süre, kahve parçacığının büyüklüğüne göre değişir. Dolayısıyla süreyi sabit tuttuğumuzu düşünürsek, süre dolduğunda küçük parçacıklar acımsı tatları bırakmışken, büyük parçacıklar tamamen tatlarını bırakamamıştır.

Lezzetli ve aromatik bir kahve içmek istiyorsanız -mümkünse- kahvenizi demlemeden hemen önce ve demleme yönteminize uygun büyüklükte çekiniz. Homojen öğütmeye dikkat ediniz.

0 comments:

Yorum Gönder