Çarşamba, Eylül 11, 2013

Google Music ile Buluta Geçmek


Bir müziksever olarak Google Music' i ilk duyurulduğu günden beri takip ederim. Müzik albümlerimi bulutta tutma fikri ve oradaki müzikleri -her ihtiyaç anında- bilgilerine göre sorgulayabilme ve dinleyebilme imkanı beni oldukça heyecanlandırmıştı. Servis, telif hakları nedeniyle Türkiye' de kullanıma kapalı olarak başladı. Aradan 2-3 sene geçmiş olmasına rağmen hala kapalı ve açılacak gibi de görünmüyor. iTunes kullanıcıları bu konuda daha şanslılar ama ben Google ve Android sempatizanı olarak iPhone 3G den sonra o mecralardan ayrıldım.

Pek çok kişinin -eminim ki- farkında olmadığı bu servisi tanıtarak bir farkındalık yaratmak istedim.

"Ama Türkiye'de kullanılamıyor??"

Hayır, kullanılabiliyor. Servisi aktif hale getirmenin bir yolu var. Ancak birazcık -teknik bilgi demeyeyimde- bilgisayar bilgisi gerektiriyor. Bir kereye mahsus olarak IP adresinizi Amerika'dan geliyormuş gibi gösterip servisi etkinleştirirseniz sonrasında normal bağlansanız da sorunsuz bir şekilde kullanabiliyorsunuz. Bunun için Free Hide IP gibi bir program kullanabilirsiniz. Benzer işi yapan birçok program bulunabilir. Veya VPN servislerinide kullanabilirsiniz.

Google Music arşivinizdeki müzikleri başkasıyla paylaşamıyorsunuz. Dolayısıyla yaptığımız bu işlemde yasal olarakta bir sakınca görmüyorum. Sonuçta kendi sahip olduğunuz arşivi yine kendiniz dinliyorsunuz.

Google Music ile neler yapabilirim? 

20.000 şarkı yükleme hakkınız var. Kendi arşivinizde bulunan mp3 uzantılı dosyaları PC ye yüklenen küçük bir program aracılığı ile buluta yüklüyorsunuz. Servisi etkinleştirirken -her Google Servisinde olduğu gibi- gmail hesabınızı kullanıyorsunuz. Müzik dosyalarınızın mp3 etiketlerinin(tag) düzenli olması, dijital arşivinizin anlamlı olması açısından önemli. Müziklerinizin Türü, Albüm Adı, Yılı, Bestecisi, Kapak Resmi vs. düzenli olursa sorgularınızda o kadar başarılı ve keyifli olur. Bunu dilerseniz yüklemeden önce mp3tag gibi etiket düzenleme programları ile yapabilirsiniz. Dilerseniz Google Music içerisindeki dahili etiket düzenleme seçenekleri ile yapabilirsiniz.

Son düzenlemelerden sonra müzik arşivim oldukça profesyonel ve şık görünüyor.

Google Music 'in en sevdiğim özelliklerinden biri Instant Mix. Herhangi bir şarkı üzerinden 'Instant Mix' yap dediğinizde, arşivde seçtiğiniz şarkıya benzer şarkılardan bir liste hazırlıyor. Bu listeyi saklı tutabiliyor ve her mobil cihazdan ulaşabiliyorsunuz. Keza playlistlerde aynı şekilde. Çeşit çeşit playlistler hazırlayabiliyor, bunları kaydedip mobil cihazlardan ulaşabiliyorsunuz. Birde online şarkı veya albüm satınalma var ama o kısmı ülkemizde çalışmıyor ne yazık ki. (Çalışıyorsa da ben bilmiyorum)

Android telefon ve/veya tabletiniz varsa dijital arşiviniz artık daha da değer kazanmaya başlıyor. Android için Google Music uygulaması mobil cihazınız üzerinde aynı şık görüntü ve konforu yaşatıyor. Farklı olarak buluttaki müzikler veya telefon/tablet hafızasındaki müzikler diye kütüphaneyi ayrı ayrı seçebiliyorsunuz. İsterseniz buluttan -internet üzerinden- istersenizde hafıza kartı üzerinden müziklerinizi dinleyebiliyorsunuz.

Google Music Android Uygulaması
Bundan sonrası keyfekeder ...

Tüm müzik arşivimizi buluta koyduk ve istediğimiz yerdende ulaşabiliyoruz. 
Peki evdeki müzik sistemimizle nasıl entegre edeceğiz?

Cevap : Bluetooth. 

Müzik sisteminizin kaynak girişine (AUX - Line In vs.) bluetooth müzik alıcısı bağladığınızı düşünün. Telefon, tablet veya notebook unuzdan bu alıcıya bluetooth ile bağlanıp çalmaya başlayın. 

Böylece zincir tamamlanmış oldu. Nasıl, güzel değil mi?

Bluetooth alıcı konusunda benim tercihim Logitech den yana olduysada başka seçeneklerde var. İlgilendiyseniz Serdar Kuzuloğlu'nun konuyla ilgili şu yazısını okuyabilirsiniz.

Şimdilik Hoşçakalın ...





0 comments:

Yorum Gönder